Ambacht. Uitstervend of springlevend?
Ambacht, volgens het woordenboek: ‘een handwerkvak dat vaak aanzienlijke vaardigheden vereist’. In deze snelle digitale wereld waarbij de kennis ogenschijnlijk voor het oprapen ligt hoor je de term niet veel meer. Waarschijnlijk omdat het woord ambacht met ouderwets wordt geassocieerd.
Ikea of Zalando?
De ambachtelijke slager werkt nu in de rechterachterhoek van de supermarkt. Je versleten schoenen laat je niet meer verzolen bij een vakkundige schoenmaker, je bestelt gewoon online nieuwe bij Zalando of Wehkamp. De ouderwetse groenteboer was niet opgewassen tegen het zelfweegsysteem van de supermarktketens en je schilderij- en fotolijsten bestel je niet meer bij de lijstenmaker maar koop je bij Ikea.
Trots en ambitie
Toch is ambacht iets tijdloos. Het heeft namelijk met vakmanschap te maken. Maar ook met toewijding, inspiratie, ambitie, specialisatie en focus. Dáárom moet de term weer in gebruik worden genomen. Sterker nog: je moet er trots op zijn dat je jouw ambacht beoefent. Je hebt een vak, een passie en wil er nóg beter in worden. Kennis en kunde vergaren, collega’s en andere betrokkenen ontmoeten en elkaar helpen om het ambacht meer glans te geven.
Duizendpoot
Zo benaderen wij ons vak, onze uitdaging, ons ambacht. De benodigde expertise voor de uitzend- en flexibele arbeidsbranche is breed. Je moet administratief vaardig zijn, maar ook met mensen om kunnen gaan. Van werkgevers tot werkzoekenden, van metaalbewerker tot directeur. Commercieel fingerspitzen-gevoel is van belang, evenals zakelijk doorzettingsvermogen, kansen zien en pakken, ondernemend zijn en gevoel voor marketing en communicatie hebben.
Dus tóch een ambacht!
Maar je moet niet alleen ‘doen’, je moet ook strategisch en gestructureerd denken en de relevante ontwikkelingen bijhouden en daar op anticiperen. En natuurlijk je tijd verdelen tussen acquisitie, correspondentie, de kantoorperikelen en alle andere zaken. Kortom: een ingewikkeld en veelzijdig ambacht.
Topvak
Ons ambacht kent geen historie van vele eeuwen met de bijbehorende historische namen. ‘Menschenplaetser’ of ‘Ambachtsliedenverdeler’ lijken mooie achttiende eeuwse termen! Ze bestaan alleen niet.
Passie
Toch leeft onze branche van mensen die hun vak zien als een ambacht. Die net zo gepassioneerd met hun vak bezig zijn als wij. Of je nu administratief werk doet of houtbewerker bent, of je nu interieurverzorger of IT-prof bent: wees trots op jouw ambacht! Werkgevers en wij, als intermediairs, zijn daar dolgelukkig mee!
En! Het werken met dit soort gepassioneerde mensen maakt óns ambacht tot een topvak!