CV Tips, wat zet je in een cv?
Ben je op zoek naar werk? Dan is een cv een belangrijk onderdeel. Het doel van een cv is een goed overzicht geven van wat jij allemaal kan en wie jij bent. Een cv is het eerste waar een werkgever naar kijkt. Het is belangrijk dat jouw sterke punten in één oogopslag naar voren komen. Maar dit kan soms nog best lastig zijn, want wat zet je in een cv?
Daarom helpen wij jou graag een beetje! Hieronder geven een wij een aantal tips voor een goed cv. Daarnaast hebben wij een cv format gemaakt met uitleg voor de verschillende onderdelen. Van dit format en de uitleg kan je gratis gebruik van maken. Zo maak jij gemakkelijk een top cv!
Inhoud cv: Wat zet je in een cv?
Allereerst de inhoud van een cv. Wat is nu echt belangrijk om te vermelden in een cv?
- Je zet allereerst jouw persoonlijke gegevens, werkervaring en opleidingen in een cv. Persoonlijke gegevens zijn: voor- en achternaam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum en rijbewijs.
- Bij werkervaring noem je relevante banen en stages, waar bij de laatste bovenaan staat. Geef bij je werkervaring altijd aan wat je hebt gedaan in deze functie. Wat was je rol, verantwoordelijkheden en werkzaamheden.
- Bij opleidingen noem je al je studies, opleidingen, cursussen en trainingen. Je geeft aan of je deze behaald hebt en ook hier staat de laatste opleiding bovenaan.
Daarnaast geef je jouw vaardigheden en competenties aan in een cv.
- Vaardigheden zijn bijvoorbeeld computervaardigheden, machines waar je mee kunt werken (bijvoorbeeld een heftruck) en talen die je spreekt.
- Competenties zijn ook wel persoonlijke vaardigheden, hierbij kun je denken aan: flexibel, stressbestendig, nauwkeurig, resultaatgericht etc. Op: https://www.123test.nl/competentielijst/ kan je een lijst met competenties vinden. Vind je het lastig om je competities te benoemen dan is er ook een gratis competentiestest.
Naast deze onderdelen kan je in een korte omschrijving een beeld van jezelf geven. Dit wordt ook wel een profiel genoemd. Hierin geef je in een aantal zinnen (3 tot 5) kort aan wie je bent, wat je kunt en wat je wilt doen op werkgebied. Om de lezer nog meer inzicht van jou te geven kan je op je cv ook nevenactiviteiten, interesses en hobby’s vermelden. Nevenactiviteiten zijn bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of het onderdeel zijn van een bestuur.
Heb je bij vorige werkgevers een goede indruk achtergelaten? Dan kan je vragen of een vroegere leidinggevende als referentie wil dienen voor jouw toekomstige werkgever. Bij goedkeuring kan de vorige werkgever vermeld worden op je cv als referentie. Wil je niet dat deze zomaar benaderd worden, kan je ook ‘referenties op aanvraag’ weergeven op je cv. Zo voorkom je dat zij zomaar worden gebeld.
Naast deze gegevens kan jij ook jouw social media profielen weergeven op jouw cv. Denk hierbij wel goed na welke je deelt. LinkedIn is een sociale netwerksite (en eigenlijk jouw online cv) waarbij je de link naar jouw LinkedIn-profiel goed kan delen op jouw cv. Facebook, Instagram en Twitter kunnen minder toegevoegde waarde hebben, maar dit is erg afhankelijk van de functie waar je op solliciteert. Houd er altijd rekening mee dat veel werkgevers mensen online op zoeken.
Opmaak cv, hoe ziet een cv eruit?
Een goed cv is overzichtelijk, duidelijk en verzorgd. De inhoud van het cv is belangrijk, maar net zo belangrijk is hoe het cv er uit ziet. Er zijn een aantal onderdelen om er voor te zorgen dat een cv er verzorgd uit ziet:
Maak voor alle belangrijke onderdelen een dik gedrukte kop zodat jouw cv overzichtelijk en scanbaar is voor de lezer. Maak gebruik van maximaal twee verschillende lettertypes. Ga je er meer gebruiken dan kan het geheel onrustig worden. Dit geldt hetzelfde voor kleurgebruik.
Maak gebruik van een foto op je cv. Een simpele foto van voren gemaakt met daglicht is al voldoende. Je wordt eerder onthouden met een foto, daarnaast heeft de potentiële nieuwe opdrachtgever direct een beeld bij jou.
Maak het cv niet te lang, maximaal 2 A4’tjes. Als je cv te lang is dan gaat dit ten koste van de belangrijke onderdelen van het cv. De lezer verliest interesse en het zou kunnen dat onderdelen die je graag naar voren wil laten komen over het hoofd worden gezien.
Tips
Als laatste hebben wij nog wat algemene tips voor het maken van een cv.
- Laat je cv altijd door iemand anders lezen om de kans op spelfouten en onduidelijkheden te minimaliseren. Het printen van je cv en voor de laatste check is ook verstandig. Je ziet vaak sneller fouten op papier dan op je scherm.
- Sla je cv altijd op als PDF-bestand zo kan er niks meer verspringen in de opmaak.
- Vermeld werkervaring van heden naar verleden. Als je begint met de oudste werkervaring is er een kans dat de lezer zijn interesse verliest en de relevantste werkervaring niet leest.
- Haal er niet te veel onnodige informatie bij. Is het van belang dat jouw toekomstige werkgever weet dat jij in 2011 een Valentijns gala hebt georganiseerd? Nee? Laat het dan weg uit je cv, zorg ervoor dat de relevantste onderdelen de aandacht trekken.
- Lijn je cv uit. Het ziet er erg rommelig uit als teksten verspringen, daarnaast heeft dit grote invloed op de leesbaarheid van je cv. In word kan je met de liniaal automatisch uitlijnen.
- Pas je cv aan op de functie waar je op solliciteert. Benadruk in je cv de belangrijkste eigenschappen uit de vacaturetekst. Wordt er gevraagd naar een nauwkeurige, zelfstandige spin-in-het-web? Laat in je cv naar voren komen waarom jij nauwkeurig en zelfstandig bent en in jouw vorige werk de spin-in-het-web was.
Wil jij ons cv format ontvangen? Klik op deze link en geef aan dat je de cv format wil ontvangen, dan sturen wij hem naar je toe.
Loop je toch nog tegen een paar dingen aan? Dan kan je altijd contact met ons opnemen dan helpen wij je verder.