Hoe schrijf je een motivatiebrief?
Een motivatiebrief werkt onderscheidend ten opzichte van andere kandidaten. Maar wat zet je in een sollicitatiebrief? Er is geen succesformule voor een goede motivatiebrief. De beste tip is vrij vanzelfsprekend: wees gewoon jezelf en zorg dat je achter de woorden staat die je op papier zet.
Een sollicitatiebrief schijf je om aan te geven waarom je geschikt bent voor de baan en wat je voor de organisatie wil doen. Het moet uitnodigen om te lezen en passen bij je cv. Maar wat zet je er in?
- Begin met waarom je solliciteert op deze functie, wat je aantrekt tot het bedrijf en noem kort waarom je de ideale kandidaat bent. Gebruik hierbij actieve, korte zinnen!
- In de tweede alinea ga je dieper in op de vraag waarom je de ideale kandidaat bent en noem je concrete voorbeelden om dit te beargumenteren.
- Noem altijd je sterke punten, het is niet nodig om zwakke punten te noemen.
- Het is belangrijk om je brief toekomstgericht te schrijven en niet teveel terug te blikken. Hierdoor maak je duidelijk dat je de baan echt ziet zitten!
- Arrogantie is een negatieve eigenschap, maar je mag best zeggen waar je goed in bent en waar je trots op bent. Dit komt zelfverzekerd over en is zeker een pluspunt!
- Zoek uit wie je contactpersoon is en richt je in de brief tot hem of haar. Start de brief dan bijvoorbeeld ook met beste Michel. Geachte mr./mevr. voelt tegenwoordig te afstandelijk.
Hoe bereid ik me voor op een sollicitatiegesprek?
Je mag op gesprek komen voor de functie en maakt telefonisch alvast kennis, beantwoordt wat vragen en maakt de afspraak. Als je ophangt komt het besef. Ik mag op gesprek, maar hoe zorg ik er voor dat ik niet met mijn mond vol tanden sta. Het antwoord is vrij simpel. Bereid je goed voor!
- Lees de vacature en vorm een beeld van de functie, werkzaamheden en ideale persoon voor deze functie. Bedenk goed waarom jij de ideale kandidaat bent.
- Bekijk de website en sociale media voor de cultuur en grootte van het bedrijf, welk type persoon er werkt, wat de kledingstijl is, wat het bedrijf doet en of er nieuwsberichten zijn.
- Zoek uit wie je gesprekspartners zijn, wat hun functie is en wat hun ervaring/interesse is. Zo heb je direct ook gespreksonderwerpen.
- Bereid je introductie voor, zodat jij je kunt voorstellen en denk goed na over vragen die gesteld kunnen worden, zodat je goed antwoord kan geven.
- Bedenk daarnaast goed wat je wil weten over de functie en het bedrijf. Dit laat zien dat je je hebt verdiept in de functie, maar hierdoor kom jezelf ook te weten of het bij je past.
- Ga niet teveel in op waarom je weg wil bij je huidige baan en geef vooral niet af op je huidige werkgever, dit wordt nooit gewaardeerd.
Maar het belangrijkste is, maak je geen zorgen! Beide partijen willen elkaar leren kennen en willen weten of er een match is. Bekijk het dan ook als kennismakingsgesprek.
Online sollicitatiegesprek
Het laatste jaar komt een online sollicitatiegesprek steeds vaker voor. Waar moet je op letten tijdens zo’n online gesprek?
- Je gesprekspartner kan letterlijk bij je binnen kijken. Zorg dat je huis/kamer netjes en geordend is of maak gebruik van een passende wallpaper.
- Let op je houding en lichaamstaal. Zet je mooiste glimlach op en zorg voor een open en positieve houding.
Nu heb je alle informatie om je goed voor te bereiden op het solliciteren. Wij wensen je heel veel succes met je zoektocht naar een baan en bekijk onze vacatures om te zien om wij misschien de passende baan voor je hebben! PS: vergeet niet de job alert aan te zetten ;)